Ana içeriğe atla

film endüstrisi cannes'ta

Sinema dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olarak görülen Cannes Film Festivali, Fransa'nın Cannes şehrinde 9 Mayıs'ta başladı. Festival başlamadan önce bu sene yaptığı yenilikleriyle gündeme gelmişti. Türkiye'den 3 eserin katılacağı festivalin jürisine Avustralyalı aktris Cate Blanchett başkanlık ediyor ve 8 üye bulunuyor. Festivalde, 21 film 20 bin avro değerindeki Altın Palmiye için yarışacak. 4 bin gazeteci ve 80 bine yakın sinemaseverin katılması beklenen festivalde ödül töreni 19 Mayıs'ta düzenlenecek.


Temsilcilerimiz Ceylan, Evrenol ve Bilgi Üniversitesi

Cannes Film Festivali'nin bu seneki ana yarışmasında Türkiye'yi Nuri Bilge Ceylan'ın, uzun yılların ardından köyüne dönen bir yazarın babasının borçları altında ezilmesini konu edinen "Ahlat Ağacı" filmi temsil edecek. Film baba-oğul ve aile ilişkilerine odaklanıyor. Festival kapsamındaki galası Nuri Bilge Ceylan ve filmin oyuncularının katılımıyla 18 Mayıs'ta Palais de Festival'de yapılacak. Ana yarışmadaki 21 film arasında, Jean Luc Godard, Asghar Farhadi, Matteo Garrone ve Spike Lee gibi yönetmenlerin son filmleri de bulunuyor.


Festivalde bu yıl ikinci defa gerçekleştirilecek, tür (genre) filmlerinin proje geliştirme ve finansman bulması amacını taşıyan "Frontieres" bölümünün "Proof of Concept" kısmında ise Türkiye'yi yönetmen Can Evrenol'un "Perihan (Girl With No Mouth)" isimli film projesi temsil ediyor.

Son olarak genç sinemacıları teşvik etme ve yapımlarını sinema profesyonellerine tanıtma amacı taşıyan "Short Film Corner" bölümüne seçilen İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin "Kondüktör" adlı belgeseli, 71. Cannes Film Festivali'nde yer almaya hak kazandı. Son sınıf öğrencilerinin yaptığı belgeselin yönetmenliğini Alper Özdemir üstlendi. Belgeselde 34 yılı aşkın süredir demiryollarında kondüktör olan Ergüder Kuzucular'ın seyahatleri kendi gözünden aktarılıyor.


Yenilikler

Amerikalı yapımcı Harvey Weinstein'ın sinema sektöründe çok sayıda kadına cinsel taciz, cinsel saldırı ve tecavüzde bulunduğunun ortaya çıkması sonucu festival yönetimi, festival boyunca ihbar ve yardım taleplerine yanıt verecek bir acil yardım numarasının devreye sokulduğunu duyurdu. Festivale katılanlara ayrıca cinsel tacizlere karşı bilgilendirici bir broşür dağıtıldı. Bir diğer yenilik ise özçekim yasağının gelmesiydi. Festival yönetimi bu durum hakkında ise yasağa uymayan davetlilerin alandan uzaklaştırılacağını duyurdu.

Sessiz Tepki

Festivale kadın jüri üyeleri ve oyuncuların protestosu damgasını vurdu. Sektörde varolan cinsiyet eşitsizliğine ve . Ünlü oyuncularında içinde bulunduğu 82 kadın kırmızı halı üzerinde yanyana sessizce yürüyüp sessizce durarak sektördeki cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaptı. Protesto sonrası festival başkanı olan Cate Blanchett "Çalışma ortamımızın daha çeşitli ve daha adil platformlarda yapılmasını talep ediyoruz. Bu sayede yaşadığımız dünyayı kameraların arkasında veya önünde çok daha iyi bir şekilde yansıtabiliriz. Erkek meslektaşlarımızla birlikte omuz omuza ilerlemek istiyoruz. Bu endüstrinin basamaklarına herkes ulaşabilmeli haydi şimdi birlikte tırmanalım." diyerek açıklama yaptı.


Filistin ve Suudi Arabistan Sürprizi

Filistin ve Suudi Arabistan Cannes Film Festivali'nde ilk kez bu yıl, festivaldeki Avrupa Film Pazarı etkinliğinde stand açarak sinema ve belgesel yapımlarını tanıtacak.

Dünyada henüz devlet olarak tanınmayan Filistin'in burada bayrağını yükseltecek olmasının siyasal bir anlamı da olacak. Filistin'in kendini görünür kılma mücadelesinin olduğunu, sinemanın da görünülebilirliği eşitlediği ve bu yüzden Filistin halkının sinemayla özel bir ilişkisinin bulunduğunu söyleyen film yapımcısı ve Filistin Film Enstitüsü yetkililerinden Muhammed Yakubi'ye göre sinema Filistin için önemli bir enstrüman.

Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Salman'ın yaptığı değişimler sonucunda ise ülkede 35 yıldır bulunan sinema yasağı kaldırıldı. Yeni oluşturulan film kurulu da genç yapımcıların 9 filmiyle Cannes'ta yer alıyor.

Filistin'in de Suudi Arabistan'ın da filmleri yarışmalarda yarışmayacak fakat katıldıkları birçok eser ile fon sağlayabilecekler. Standlarının üzerinde bulunduğu pembe halının önümüzdeki sene kırmızı halıya dönmesi dileğiyle...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap Yorumu: İnsan Ne İle Yaşar, Lev Nikolayeviç Tolstoy

İnsan Ne İle Yaşar, Tolstoy 'un eser kategorilerinden "Halk için öğretici kısa hikayeler" kategorisinde değerlendiriliyor. Kitap gerçekten de özellikle vicdanı ele alıp sorgulattırıyor. 3 kısa öyküden oluşan kitapta, mucizeler gerçekleşiyor, aç gözlülük ve hırs kaçınılmaz kaderine sürükleniyor. Tolstoy, ölümlü olduğumuzu ve dünya işlerinin geçici olduğunu anlatıyor. Kitabı okuduktan sonra Tolstoy hakkında araştırma yaptım ve yaşadığı hayatı kitaplarına nasıl lanse ettiğini daha iyi gördüm. Tolstoy, soylu ve zengin bir ailede doğmuştur fakat çevresindeki köylülerin fakirliğine kayıtsız kalmamıştır. İleriki yaşlarında bütün servetini köylülere dağıttı ve fakir bir hayat yaşamaya başladı. Elbiselerini bile kendisi dikiyordu. Anarşistliği Hristiyanlığa uyarladı ve Hristiyan Anarşizmini başlattı. 1910 yılında 82 yaşında olan Tolstoy bir tren istasyonunda zaturre nedeniyle öldü. Diğer eserlerinde ve bu kitabında da hayatın amacını sorgulamış ve Tanrıya olan inancın ve tokgö

Film Yorumu: Karşı Pencere | La Finestra Di Fronte

TÜR:DRAM YAPIM/YIL:İTALYA/2003 YÖNETMEN:FERZAN ÖZPETEK OYUNCULAR:GİOVANNA MEZZOGİORNO, MASSİMO GİROTTİ, RAOUL BOVA, FİLİPPO NİGRO, SERRA YILMAZ, MASSİMO POGRİO IMDB PUANI:7.4 SÜRE:106 DAKİKA Ferzan Özpetek 'in şu an vizyonda olan İstanbul Kırmızısı filmini gördükten sonra yönetmeni tanımak için bir filmini izlemeye karar verdim ve rastgele bir filmini seçtim. Seçtiğim filmin bol ödüllü ve İtalya'da çok büyük ses getirdiğini filmin sonunda yaptığım araştırmadan öğrendim. Öncelikle şunu söylemeliyim film o kadar güzel ve etkileyici ki filmin sonunda büyük bir mucize olmasını beklemedim çünkü farkında olmadan kendimi başrol oyuncusunun yerine koymuştum. Benim tecrübelerim nasılsa onun başına geleceklerde öyle olacaktı. Film, evli ve iki çocuk annesi Giovanna'nın hayatının ilginç bir kesitini anlatıyor. Yolda karşılaştıkları ve hafızasını kaybetmiş yaşlı bir adamı kocasının zoruyla eve getirmeleriyle başlıyor ve yaşlı adamın kadına kattıklarıyla sona eriyor. Bu arad